Požár lesního porostu Březůvky - Pindula

 

    Dne 3.10.2015 v 12.50 hod. byla vyslána OD HZS Zlín jednotka SDH Březůvky k požáru lesního prostoru v k.ú. Březůvky mezi obcemi Březůvky a Pindula.


    Jednotka vyjela v 12.56 hod. Na místo zásahu k hořícímu lesnímu prostoru dorazila v 13.10 hod., spolu s jednotkou HZS Zlín kde okamžitě zahájila průskum a po zjištění přesného místa požáru rozvinula hadicové vedení stávající ze dvou hadic B, rozdělovače a čtyř proudů, každý hadice C. Dále bylo prováděno hašení okrajů zasaženého místa. Tímto se podařilo požár lokalizovat a zamezit jeho dalšímu šíření. Jednotka HZS Zlín prováděla zásah a lokalizaci požáru z druhé strany zasažené lesní plochy. Dále na místo zásahu dorazila jednotka SDH Velký Ořechov, která také započala s hašením. Jako čtvrtá dorazila další jednotka HZS Zlín. Poté bylo třeba zajistit kyvadlovou dopravu vody na místo, kterou zajistila jednotka SDH Březůvky spolu s jednou z profesionálních jednotek HZS Zlín z hydrantu nacházejícím se vedle fotbalového hřiště v Březůvkách.


    Po uhašení požáru byla jednotka SDH Březůvky velitelem zásahu z HZS Zlín určena k dohledu nad požářištěm. Místo bylo k dohledu předáno v 16.00 hod. dne 3.10.2015. Tento prováděla spolu s hospodářem Lesního družstva Březůvky p. Štěpaníkem až do dalšího dne. Poté bylo požářiště v 8.30 hod. dne 4.10.2015 předáno lesnímu hospodáři Josefu Štěpaníkovi.
Jednotka SDH Březůvky odjela z místa zásahu dne 4.10.2015 v 8.30 hod. Najeto 18 km při opakované cestě k doplnění vody tam a zpět a na základnu vozidlem CAS 25.


    Návrat na základnu 4.10.2015 v 9.00 hod. Během zásahu nedošlo ke zranění člena jednotky, byla zničena jedna hadice C, která byla prodřena při hašení požáru o jeden z vývratů, dále byl znečištěn oděv zasahujících členů jednotky a to sazemi od hadic, které byly tahány po spáleništi. Dále byl průjezdem zarostlé lesní cesty poškozen lak vozidla CAS 25 Trambus škrábanci a nejvíce utrpěly pneumatiky na vozidle CAS 25, které jsou značně poškozeny od kamenů a pařezů. Byla natržena boční část jedné z pneumatik a na dalších je poškozen vnější okraj vzorku (terénního dezénu).