Požár lesního požáru Oberský

 

    Dne 6.7.2015 v 11.11 hod. byla vyslána OD HZS Zlín jednotka SDH Březůvky k požáru lesního prostoru v k.ú. Ludkovice na vrchu Oberský.

    Jednotka vyjela v 11.77 hod. Na místo zásahu k hořícímu lesnímu prostoru dorazila v 11.40 hod., kde okamžitě zahájila průzkum a po zjištění přesného místa požáru rozvinula hadicové vedení stávající ze tří hadic B, rozdělovače a dvou proudů, každý ze dvou hadic C. Dále bylo prováděno hašení okrajů zasaženého místa. Tímto se podařilo požár lokalizovat a zamezit jeho dalšímu šíření. Poté se na místo dostavila jednotka HZS Zlín a tato rozvinula hadicové vedení z druhé strany kopce. Po doplnění vodou bylo pokračováno ve zdolávání požáru a dále k jeho dohašení. Cisterna CAS 25 Trambus byla doplněna Tatrou 815 (Nosorožec) asi 4 m3 vody. Po uhašení požáru byla jednotka SDH Březůvky velitelem zásahu z HZS Zlín určena k dohledu nad požářištěm. Tento prováděla spolu s pracovníkem Lesů ČR Josefem Bernátkem až do dalšího dne, kdy bylo požářiště v 7 hod. ráno dne 7.7.2015 znovu postříkáno vodou, jelikož byla nalezena opětovně horká místa. Dále bylo dohodnuto s p. Bernátkem, že jednotka ještě jednou naplní cisternu a tuto zde vystříká na požářiště v 11 hod, kdy se do stráně nejvíce opírá slunce. Dále bylo požářiště v 12.00 hod předáno dalšímu pracovníku Lesů ČR - panu Martinu Vyoralovi.


    Jednotka SDH Březůvky odjela z místa zásahu dne 7.7.2015 v 12.00 hod. Najeto 36 km při opakované cestě k doplnění vody tam a zpět a na základnu vozidlem CAS 25.


    Návrat na základnu 7.7.2015 v 12.30 hod. Během zásahu nedošlo ke zranění člena jednotky, byla zničena jedna hadice C, která praskla před půlspojkou při dodávce hasební vody, dále byl znečištěn oděv zasahujících členů jednotky a to sazemi od hadic, které byly tahány po spáleništi. Dále byl průjezdem zarostlé lesní cesty poškozen lak vozidla CAS 25 Trambus škrábanci.